Întreținerea mașinii pe timp de iarnă: 10 sfaturi pentru a te pregăti pentru vremea rece

Vremea de iarnă își poate pune amprenta asupra mașinilor, iar condițiile dificile de conducere vă pot lua prin surprindere.

Dar, cu puțină planificare, vă puteți asigura că mașina dumneavoastră este pregătită pentru vremea de iarnă.

Mai jos vă oferim o trecere în revistă a sfaturilor esențiale de întreținere.

1. Verificați nivelul uleiului și nu vă jucați cu becul de combustibil

Verificați dacă nivelul uleiului se află între marcajul minim și cel maxim de pe jojă. RAC spune că unul din trei vehicule pe care le verifică este periculos de scăzut la nivelul de ulei[1], ceea ce poate duce la o defecțiune sau la deteriorarea motorului. Trebuie să verificați nivelul uleiului după ce mașina este complet încălzită. O mașină rece va avea un nivel scăzut de ulei. Nu uitați, prea mult ulei poate fi la fel de rău ca și prea puțin.

Ar trebui să verificați, de asemenea, dacă aveți suficient combustibil în rezervor. Nu încercați să vă chinuiți să parcurgeți ultimii kilometri dacă se aprinde becul de combustibil. Poate că este cald în mașină, dar este mai bine să ieșiți în frig la o benzinărie decât să rămâneți blocați pe marginea drumului.

2.Păstrați-vă luminile curate


Mașinile se murdăresc extrem de mult în lunile de iarnă, nu în ultimul rând din cauza întregii sări de pe drumuri. Așadar, este deosebit de important să vă păstrați farurile curate – le puteți șterge cu o cârpă dacă mașina dvs. nu are spălătoare de faruri.

Potrivit organizației de caritate pentru siguranța rutieră IAM RoadSmart[2], puteți pierde aproximativ 40% din luminozitate în aproximativ 30 de kilometri pe o autostradă umedă și acoperită cu nisip.

Ștergeți și numărul de înmatriculare. Ați putea fi amendat dacă circulați cu o plăcuță de înmatriculare ilizibilă. De asemenea, puneți pe cineva să stea în fața mașinii și să verifice dacă toate luminile funcționează corect.

3. Testați-vă bateria

O baterie descărcată sau defectă este cauza principală a defecțiunilor vehiculelor, potrivit RAC[3] și Green Flag[4], iar riscul de defectare a bateriei este mai mare pe vreme rece, umedă și înghețată.

Încercați să schimbați bateria mașinii dvs. la fiecare trei ani, dacă este posibil, sau mai devreme, dacă aceasta vă provoacă probleme pe vreme rece.

Green Flag spune că printre semnele de avertizare ale unei defecțiuni a bateriei se numără pornirea motorului mai încet decât de obicei atunci când îl porniți. De asemenea, lumina roșie a bateriei de pe afișajul instrumentelor de bord poate pâlpâi când conduceți sau poate dura mai mult decât de obicei până se stinge după ce ați pornit motorul.

4. Fiți atenți la luminile de avertizare de pe tabloul de bord

Mulți oameni nu știu ce înseamnă luminile de avertizare de pe tabloul de bord – așa cum am demonstrat într-un sondaj de stradă.

Așa că, odată cu apropierea iernii, acum ar fi un moment bun pentru a afla ce înseamnă toate aceste luminițe. Iar dacă apare vreuna pe tabloul de bord, faceți-o verifica cât mai curând posibil.

Cât de bine cunoașteți luminile de avertizare din mașina dumneavoastră? Testează-ți cunoștințele cu testul nostru.

5. Evaluează-ți anvelopele

Anvelopele uzate sunt periculoase în orice moment, dar mai ales pentru că distanțele de oprire cresc în condiții de gheață, zăpadă sau ploaie.

Prin lege, anvelopele trebuie să aibă o adâncime minimă a benzii de rulare de 1,6 mm, dar experții recomandă schimbarea anvelopelor la 3 mm pentru a menține distanțe de oprire sigure[5]. Nu uitați să verificați dacă aveți și o roată de rezervă în stare de funcționare.

Dacă circulați pe drumuri rurale sau denivelate, luați în considerare posibilitatea de a investi în lanțuri/șosete de iarnă sau în anvelope de iarnă.

6. Verificați lamelele ștergătoarelor și completați spălarea parbrizului

Verificați dacă ștergătoarele sunt în stare bună, fără rupturi sau găuri, și dacă vă pot curăța corect parbrizul. Le puteți da o ștergere cu o cârpă curată din când în când. Dar, după cum avertizează Auto Windscreens, nu scoateți lamelele ștergătoarelor de pe geamul înghețat și nu le porniți dacă ecranul este înghețat, deoarece cauciucul se poate rupe.

Veți avea nevoie și de mult lichid de spălare – este surprinzător cât de des trebuie să faceți acest lucru iarna, când drumurile umede, noroioase sau sărate cresc cantitatea de spray care lovește parbrizul. Nu numai că este periculos să nu aveți lichid în sticla de spălare a parbrizului unui vehicul, dar este și ilegal.

7. Completați antigelul

Antigelul oprește înghețarea apei din sistemul de răcire al motorului, așa că asigurați-vă că este completat.

Lichidul de răcire trebuie schimbat la fiecare 2 – 5 ani, în funcție de mașină și de tipul de lichid de răcire necesar.

8. Verificați dacă mașina dvs. trebuie să fie revizuită

La fel ca multe dintre sfaturile de mai sus, acest lucru este important pe tot parcursul anului, dar iarna îl face doar un pic mai urgent.

De obicei, se recomandă un service la fiecare 12.000 de mile sau la fiecare 12 luni, oricare dintre acestea se întâmplă mai devreme. Dar fiecare mașină este diferită, așa că verificați manualul proprietarului pentru a afla programul de service recomandat de producător. În unele zone, poate dura câteva săptămâni până când un garaj vă poate programa pentru o revizie, planificați-vă din timp și asigurați-vă că sunteți programat din timp.

9. Verificați frânele

Frânele dvs. trebuie să fie în perfectă stare, mai ales iarna.

Dacă scârțâie, fac alte zgomote sau generează senzații neobișnuite, faceți-le verificați. Dacă vă scoateți mașina după câteva zile lăsate nefolosite în frig, porniți ușor, în cazul în care discurile, etrierii sau frâna de mână au înghețat.

10. Aveți la dumneavoastră echipamentul potrivit

Asigurați-vă că aveți în mașină obiectele de mai jos, pentru orice eventualitate:

Răzuitoare de gheață și dezghețator
Triunghi de avertizare
Haine călduroase și o pătură, un covor sau un sac de dormit
Încălțăminte practică, cum ar fi cizme de cauciuc
Lanternă și baterii
Telefon mobil și încărcător
lopată (în condiții de zăpadă)

Related posts

5 SFATURI PENTRU SCHIMBAREA ULEIULUI PE TIMP DE IARNĂ

user

Câți kilometri poate rezista o mașină pe șosea?

user

Este sigur să conduceți cu lumina de verificare a motorului aprinsă?

user

Cum să eliminați zgârieturile de pe mașina dvs.

user

4 PROBLEME FRECVENTE ALE LUMINILOR DE FRÂNĂ ȘI CUM SĂ LE REZOLVI

user
Nptech